Vakantie in Portugal in tijden van Corona

De situatie van corona in Portugal, Nederland en de rest van de wereld zet ons even op scherp! Naar aanleiding van vragen van reizigers die overwegen om deze zomer of in het najaar naar Portugal te gaan, ben ik aan de slag gegaan met de informatie van de Portugese en Nederlandse overheden.

Kan ik met vakantie naar Portugal?

Sinds 15 juni is het volgens de Rijksoverheid weer mogelijk om op vakantie te gaan naar bepaalde landen in Europa. De impact van corona in Portugal heeft van de Nederlandse overheid code geel gekregen: dat betekent dat vakantiereizen mogelijk zijn maar dat reizigers gewaarschuwd zijn voor risico’s.

In Portugal zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze worden stapsgewijs versoepeld. Bereid je reis goed voor en bekijk welke maatregelen er in Portugal gelden. Deze kunnen anders zijn dan die in Nederland.

Hoe kan ik de actuele situatie van corona in Portugal volgen?

De meest actuele situatie in Portugal volg je via de officiële website van de Portugese RIVM, de DGS . Voor de Engelse versie van de website klikt je links bovenin op de wereldbol (tussen de zoekfunctie en het oogje in).
Om de cijfers van corona in Portugal te volgen kun je website van de Portugese Ministerie van Gezondheid raadplegen. Hier vind je een kaart van Portugal. Onderaan de kaart kun je op pijltjes klikken, dan kun je de actuele cijfers bekijken:

  • Per gemeente (Concelhos), per regio (Continente) en voor de eilanden (Ilhas).
  • Rechtsboven (in blauwe cijfers) zie je het aantal van huidige ziekenhuisopnames en het aantal IC-opnames.

Waar bevinden zich de meeste corona gevallen?

Vanaf het eerste moment concentreren de meeste gevallen zich in de grote steden en dan vooral Porto en Lissabon en de omgeving van Lissabon. Goed om te weten is dat 70-90% (dat wisselt per dag) van de nieuwe gevallen zich in regio Lissabon bevinden. Denk dan aan de stad Lissabon zelf, Sintra en Amadora.

Hoewel in het Portugees, vind ik het overzicht van de nationale krant Público zelf erg fijn en overzichtelijk.

Waar kan ik het beste met vakantie naartoe?

Net als in Nederland, geldt ook voor Portugal: vermijdt drukte. Een citytrip Lissabon klinkt erg leuk maar denk daar even goed over na. Ik stel mezelf de vraag: zou ik nu een citytrip Amsterdam doen? Er zijn schitterende gebieden in Portugal die erg weinig gevallen van het coronavirus hebben. Denk aan:

Deze lijst sluit niet uit dat er gevallen van corona zijn maar geeft een goede indicatie van waar het rustig is.

Wat zijn de lokale corona maatregelen?

Ook in Portugal zijn er uitgebreide maatregelen getroffen die betrekking hebben op allerlei kanten van de samenleving. Omdat deze net zo uitgebreid zijn als in Nederland, zal ik die betrekking hebben op toerisme even uitlichten.

De belangrijkste maatregel waar je als reiziger rekening mee moet houden is dat in Portugal een 2 meter afstand gehandhaafd wordt en het gebruik van mondkapjes verplicht is in openbaar vervoer, winkels, supermarkten, gesloten plaatsen en/of drukke plekken.

Accommodaties

Het Portugese RIVM, de DGS, heeft in samenwerking met het Portugees Verkeersbureau het veiligheidslabel “Clean & Safe” in leven geroepen. Dit label bestaat uit specifieke richtlijnen voor toeristische bedrijven en accommodaties om de veiligheid van reizigers te kunnen waarborgen. Je leest hier wat de Clean & Safe label inhoudt voor accommodaties

Campings

De maximale bezetting van campings en camperplaatsen is beperkt tot 2/3 van de ruimte.

Restaurants

Restaurants en cafés zijn sinds 18 mei weer open met een maximale bezetting van 50% en met openingstijden beperkt tot 23:00. Terrassen zijn open. Bars en discotheken blijven voorlopig nog dicht.

Culturele instellingen

Monumenten, paleizen, musea, kunstgalerijen en dergelijken zijn sinds 18 mei weer open.

Huurauto

Een huurauto voor max. 5 personen kan alleen volledig bezet worden door leden van hetzelfde huishouden. Als een huurauto meer dan 5 plaatsen heeft dan is de capaciteit beperkt tot 2/3 van het aantal plaatsen. Het gebruik van een mondmasker is dan verplicht.

Winkels

Winkels met een oppervlakte groter dan 400 m2 zijn sinds 1 juni weer open.

Zwembaden

Openbare zwembaden en zwembaden van hotels zijn open en hebben maatregelen getroffen met betrekking tot bezettingsgraad, hygiëne, afstand, e.d. Dit is per locatie afhankelijk van de grootte van het zwembad en het type locatie.

Stranden

Sinds 6 juni is het strandseizoen geopend. Let even goed op want er is een hele reeks maatregelen getroffen om drukte op stranden te voorkomen. Daarnaast wordt er ook actief gecontroleerd. Plaatje

Er is ook een App (in het Portugees) gelanceerd met actuele informatie over de stranden: iOS en Android

Aan de hand van vlaggetjes kun je zien hoe druk het op het strand is wat erg handig is!

  • Groen: lage bezetting (1/3 van het strand)
  • Geel: hoge bezetting (2/3 van het strand)
  • Rood: vol strand, op basis van de corona richtlijnen
Corona in Portugal

Hoe kan ik het beste naar Portugal reizen?

Tot in ieder geval 1 juli 2020 kun je alléén Portugal binnen reizen als je de Portugese nationaliteit hebt of een verblijfsvergunning die aantoont dat je in Portugal woont. Een vliegreis is in ieder geval tot 1 juli de enige optie voor een vakantie in Portugal.

Is vliegen naar Portugal veilig?

De vluchten van Nederland naar Portugal zijn weer deel weer hervat, maar nog niet op het niveau van voor de corona-uitbraak. Of vliegen naar Portugal veilig is valt niet met zekerheid te zeggen. Er zijn wel een aantal maatregelen getroffen, maar check altijd voor de zekerheid nog bij de luchtvaartmaatschappij of er nog extra of andere maatregelen zijn.

Bereid je goed voor, ruim voor je naar het vliegveld gaat. En check van tevoren de regels die gelden op het vliegveld van vertrek én het vliegveld van bestemming. Dus ook het vliegveld in Portugal want er gelden andere regels! Hier vind je alles wat je moet weten over de maatregelen op Portugese vliegvelden.

Wat wel zeker is: tijdens het boarden en in het vliegtuig is het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt voor zowel de heen- als de terugreis. Het contact tussen bemanning en passagiers wordt zoveel mogelijk beperkt en er wordt zoveel mogelijk afstand gehouden.

Dit bericht zal ik zoveel mogelijk up to date houden naar aanleiding van de berichtgeving vanuit zowel de Portugese als de Nederlandse overheid. Maar ook door rechtstreekse contacten met o.a. mijn ouders die woonachtig zijn in Portugal en die het nieuws op de voet volgen. Daarnaast is de website het Portugees Verkeersbureau ook een waardevolle bron van informatie.

Ondanks dat ik mijn best toe om nauwkeurig te zijn over corona in Portugal, kunnen er geen rechten worden ontleend aan deze informatie. Mocht je vragen hebben of ben je op zoek naar een verblijf in Portugal, kijk gerust rond op de website of stuur mij een bericht!


Geplaatst

in

door

Tags: