Roomtootje met appel

Roomtoetje met appel

De basis van dit roomtoetje met appel is de klassieke “tarte de natas”. In Portugal wordt dit toetje behalve na het eten ook vaak op verjaardagen of voor feesten gemaakt. De Portugese variant is wat aan de zoete kant daarom zit in dit roomtoetje met appel minder suiker. De klassieke versie wordt meestal versierd met verkruimelde Mariakaakjes. Ook erg lekker! Eigenlijk heeft elke familie of kok wel zijn of haar eigen versie.

In de herfst en winter, als de dagen kort en koud zijn geef ik dit toetje een twist van appels, kaneel en verwarmende kruiden. Hiervoor kies ik voor harde, lichtzure appels die bij het opwarmen niet gelijk uit elkaar vallen. Zoals Jonagold of Elstar appels.

Roomtoetje met appel

Print
Serves: 4 Prep Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

 • 250 ml room1 blikje gecondenseerde melk (397 gr)1 tl vanillesuiker of 1 tl vanille extract2 blaadjes gelatine2 appels1 el roomboter1 tl suiker1 tl citroenrasp1 tl kaneel1/3 vanillestokje1 kruidnagelWater

Instructions

 1. Leg de gelatine blaadjes ca. 5 minuten in koud water.
 2. Warm de gecondenseerde melk op een zacht vuurtje, eventueel met een sudderplaatje zodat het niet aanbrandt. Roer regelmatig en laat het geheel niet tot de kook komen.
 3. Voeg de uitgelekte gelatineblaadjes toe aan de gecondenseerde melk en roer goed tot de gelatine helemaal is gesmolten. Haal het van het vuur en laat het geheel 10 – 15 minuten afkoelen.
 4. Klop de slagroom en voeg de vanillesuiker toe.
 5. Voeg de gecondenseerde melk toe aan de slagroom en meng het zachtjes. 
 6. Verdeeld de room over vier dessertschaaltjes of een grote schaal. Laat de room minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
 7. In de tussentijd, schil de appels en snijd ze in kleine stukjes van 0,5 cm.
 8. Verwarm de roomboter in een koekenpan. Voeg de appelstukjes toe samen de suiker, citroenrasp, kaneel, merg van het vanillestokje en 1 kruidnagel. Voeg 2 eetlepels water toe.
 9. Laat de appelstukjes heel zachtjes sudderen tot ze een beetje zacht zijn maar laat het geen appelmoes worden.
 10. Wil je er een feestelijke tint aan geven? Voeg op het einde een scheutje Licor Beirão toe. Deze Portugese kruidenlikeur past perfect bij de smaak van appel en kaneel.
Roomtoetje met appel, Under the Olive Tree

Geplaatst

in

door

Tags: