Portugese vissoep

by olive

Deze Portugese vissoep neemt je mee in een reis langs de Atlantische kust. Door de zilte smaak van de bouillon en de stukjes witte vis, de rijpe tomaten en het vleugje koriander. Ze laten Portugal van haar beste kant zien!

Wat ik zelf ook zo leuk vindt aan deze vissoep, is dat het de invloed van de Franse keuken in Portugal toont. Vanaf het einde van de 18de eeuw raakt de Franse keuken in de mode. Vooral onder het koningshuis en de adel in Portugal. Niet alleen vinden er huwelijken plaats tussen beide koningshuizen en worden Franse koks naar Portugal gehaald. Ook de Portugezen gingen naar Frankrijk toe om de fijne verfijnde kunst van het koken af te kijken.

De traditionele Portugese vissoep heeft daarom veel weg van de Bouillabaisse! Die wordt nog duidelijker als ik twee van mijn favoriete kookboeken naast elkaar leg: “Mastering the Art of French Cooking” van de Julia Child en “Traditional Portuguese Cooking” van Maria de Lourdes Modesto.

Vissoep maak ik zelf eigenlijk wel het hele jaar rond. En zeker als ik de tijd heb om naar de markt te gaan om vis te halen om bouillon de trekken. Voor een Portugese vissoep gebruik ik het liefst stevige witvis. Die komt makkelijk van de graat en valt niet helemaal uit elkaar als je het kookt. Zoals rode poon, heek en verse kabeljauw.

Portugese vissoep, Under the Olive Tree

Portugese vissoep

Deze Portugese vissoep neemt je mee in een reis langs de Atlantische kust. Door de zilte smaak van de bouillon en de stukjes witte vis, de rijpe tomaten en het… Culinary stories Soep European Printen
Aantal: 4 Bereiding: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

2 rode poon, schoon gemaakt
1 filet van heek, in stukken van 4 cm gesneden
Visgraten, voor de bouillon
2 uien in ringen gesneden
1 teen knoflook
2 of 3 verse tomaten, of een halve blik gepelde tomaten, fijngesneden
1 halve rode paprika, fijngesneden
100 ml witte wijn
Laurierblaadje
Verse koriander
Olijfolie

Bereiding

  1. Doe een scheutje olijfolie in een diepe pan en voeg daar de uien in ringen toe. Bak de helft van de uien zachtjes tot ze glazig zijn.
  2. Voeg een beetje zout en peper toe en ca. 1 liter water.
  3. Spoel de visgraten een beetje af en voeg ze toe aan het water. Laat de bouillon min. 2 uur trekken. 
  4. Zet een soeppan op het vuur, doe er een scheut olijfolie in en voeg de knoflook toe. Laat het licht fruiten en haal dan de knoflook er uit. Voeg de rest van de uien toe en laat deze zachtjes fruiten met een blaadje laurier.
  5. Doe de paprika en de tomaten erbij en laat deze ook zachtjes fruiten. Voeg de witte wijn toe tot het verdampt is.
  6. Zeef de bouillon en voeg het toe aan de soeppan samen met de saffraan. Kook de soep nog 10 minuten. Voeg de rode poon en stukjes heek doe.
  7. Na ca. 7 - 10 minuten haal je de poon er uit en verwijder je de graten. Voeg de poon weer toe aan de soep. 
  8. De soep is nu klaar. Voor het opdienen strooi wat fijngehakte verse koriander over de stoep.
Portugese vissoep

Lees ook